living

Pattaya (Thailand)

Genk (Belgium)

Aalst (Netherlands)

Zaltbommel (Netherlands)

 

 


 

 

Genk is een stad in de Belgische provincie Limburg. De stad telt ruim 64.000 inwoners en is een van de belangrijkste industriele steden van Vlaanderen. Dit, in het verleden met name door de aanwezigheid van drie steenkoolmijnen en tegenwoordig door haar ligging aan de autosnelweg E314 en het Albertkanaal. Genk verwierf pas in het jaar 2000 de titel van stad. Het grenst in het zuid-westen aan Hasselt.


Geschiedenis

Genk is ontstaan uit een Keltische nederzetting. Dit leren ons de vondsten van verschillende gebruiksvoorwerpen. Het dorp werd gekerstend in de vroege Middeleeuwen. Uit deze tijd werd een houten zaalkerkje teruggevonden. De naam Genk wordt voor het eerst vermeld in een schenkingsakte van 13 december 1108 ("Geneche"). Genk bleef bijna 800 jaren lang een landelijk gehucht of dorpje (in het Latijn: "vicus") met om en bij de 200 a 500 inwoners, pas begin 20e eeuw begon de massale immigratie van buitenaf (en buitenland) op gang te komen. De rust en het onaangeroerde landschap zorgden ervoor dat verschillende kunstenaars, vooral landschapschilders waaronder Willem Roelofs, Edmond Tschaggeny, Francois Roffiaen, Isidore Verheyden, Joseph Coosemans, Anna Boch, Emile Van Doren, Armand Maclot, Jan Habex en vele anderen naar het dorpje afzakten. Er wordt dan ook gesproken van een zogenaamde Genkse school. Ook de Nederlandse schrijfster Neel Doff vond een onderdak in de gemeente (de villa, Chalet des Houx, lag op een heuvel in de Nieuwstraat, ze werd intussen afgebroken).

Op 20 mei 1901 ontdekte de Luikse professor Andre Dumont in het buurdorp As een steenkoollaag, een gebeurtenis die een immense invloed zou hebben op het slaperige dorpje. In 1902 vond men ook in Genk steenkool. Op 3 juni 1914 om half twee 's middags werd de eerste steenkool bovengehaald. Niet lang daarna opende de mijn van Winterslag en even later de mijnen van Waterschei en Zwartberg. In 1930 telde de gemeente reeds 24.574 inwoners, vooral ingeweken mijnarbeiders. De jaren zestig waren crisisjaren voor de steenkoolnijverheid. In 1966 werd de mijn van Zwartberg gesloten. Dankzij de gunstige ligging, tegen Hasselt, en langs het Albertkanaal vestigden enkele grote bedrijven zich in de gemeente, zoals de autoconstructeur Ford. In de jaren 80 sloten ook de twee overgebleven mijnen.

Genk nu

In Genk zijn er momenteel vele nieuwe bouwprojecten.

Multicultureel

Genk kende door het mijnverleden verschillende immigratiegolven (eerst uit Polen en Oekraine, daarna uit Italie en nog later uit Turkije en Marokko. Hierdoor is ongeveer een derde van de burgers van allochtone afkomst. De Italiaanse gemeenschap is de grootste en omvat zowat 10.000 personen. In Genk zijn in totaal zo'n 85 verschillende nationaliteiten terug te vinden. Dit alles maakt van Genk een multiculturele stad. De meeste Genkenaren zijn daarmee opgegroeid en hebben hier weinig problemen mee. Inwoners van vooral gemeenten zonder mijnverleden bekijken het negatiever en praten over Genk als migrantenstad. Uit een enquete in 2000 bleek echter dat vele Genkenaren dat standpunt niet deelden.

Het multiculturele karakter van Genk kan men ook in religieuze gebouwen zien: Genk telt vier Turkse moskeeen, een Marokkaanse moskee, een Oekraiens-Orthodoxe kerk, een Oekraiens-Katholieke kerk en een Grieks-Orthodoxe kerk

Industrie

Inmiddels is Genk uitgegroeid tot de derde industriestad van Vlaanderen en heeft de stad het grootste industriepark van Limburg, namelijk Genk-Zuid. Dit park heeft een oppervlakte van 15,87 km2 waarvan het grootste gedeelte in Genk ligt met uitlopers in de aangrenzende gemeenten Bilzen, Diepenbeek en Zutendaal. Enkele bekenden bedrijven zijn onder andere Ford, Nitto, Ugine & ALZ (Arcelor, DSM en Elektriciteitscentrale Langerlo. Met ruim 25.000 industriele arbeidsplaatsen (op een totaal van 40.000) in meer dan 300 bedrijven is Genk inmiddels de belangrijkste werkverschaffende gemeente van Limburg in de industrie.

De vroegere steenkoolhaven van Genk, nu 'haven Genk', groeit snel. Er is onlangs een nieuw hoofdkwartier gebouwd en de overslag neemt toe. Na de mijnsluitingen gingen de activiteiten van de haven achteruit, maar door de grote industriele bedrijvigheid in de omgeving nemen de havenactiviteiten opnieuw toe.

Daarnaast maakt Genk deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal.

Winkelcentrum

Genk is ook de tweede winkelstad van Limburg. Vooral de 3 shoppingcentra (Shopping 1, 2 en 3) zorgen voor veel winkelaars. Shopping 1, dat geopend werd op 28 augustus 1968, is het oudste shoppingcenter van Belgie.

Omdat het aantal winkelaars de laatste jaren zakt door de grondige "facelift" die de stad uitvoert aan zijn centrum (heraanleg Europalaan en Dieplaan, opwaardering van de omgevingen rond de shoppingscentra en de vele grootschalige bouwprojecten), heeft Genk besloten om het nieuwe stadsplein met 26 nieuwe winkelruimtes te bouwen.

Maar niet alleen in het centrum kan men winkelen: de Vennestraat in Winterslag, de Stalenstraat in Waterschei en de Hoevenzavellaan in Zwartberg zijn handelsstraten die ontstaan zijn rond de vroegere mijnnijverheid. Naast de gekende zaken, treft men er ook multiculturele voedingszaken aan.

Bereikbaarheid

Genk ligt langs de autosnelweg E314, die Leuven en Aken verbindt. Ook met het openbaar vervoer is de stad vlot bereikbaar. Genk heeft een station met een rechtstreekse treinverbinding met de steden Hasselt, Leuven, Brussel en Gent, en in het weekend ook met Brugge en de kust (Knokke en Blankenberge). Met de bus is Genk onder andere bereikbaar vanuit Hasselt (Lijn 1, Lijn 45) en Maastricht (Lijn 45).

Bezienswaardigheden

De Sint-Martinuskerk

 

 

 

 

 

Evenementen

Limburgse zondagsmarkt
Sport

In de Eerste klasse van het Belgisch voetbal speelt KRC Genk. De club speelt zijn thuiswedstrijden in de Cristal Arena (25.000 plaatsen).

Media